1

~*Förstoppad i vecka 10*~

Nu är min mage riktigt jobbig. Tyst som muren är den, tiger och har inte en tanke på att jobba. Jag erkänner, jag är förstoppad! I flera dagar har jag gått och känt mig som en korv fullstoppad med en massa skit. Å andra sidan kanske jag har mig själv att skylla. Rör inte på mig lika mycket som förr. tänkte när jag vaknade i morse att jag skulle ta en promenad före frukost. Men så fan heller att jag orkar det! Många gånger är det av ren lathet, men jag har också varit extremt trött så här i början av graviditeten... Dricker gör jag inte så mycket, och då menar jag INTE alkohol. Men vatten, juice vad ni vill. Jag har alltid varit dålig på det så det kanske är dags att ändra på det. Vidare har jag bara ätit junk-food i helgen. Förutom tacos har det blivit godis chips och choklad. Men ja, man måste ju unna sig ibland också..Från och med idag ska jag börja äta lite nyttigare, för min egen skull. Så kanske förstoppningen släpper.
Jag har lidit av det förr. Hög ämnesomsättning med effektiv packetering. Jag fattar inte att det får plats där inne så mycket som jag äter ändå! Katrinplommon funkar inte på mej, heller inte päron. Vindruvor funkar sådär.
Mamma gav mig ett tips om att man kan äta det där sockerfria godiset dietorelle, att det skulle sätta fart på magen. Jag har prövat och ja, det funkar! Men igårmorse, när jag ändå var i närheten av affären, var den stängd, och när jag slutade jobba och skulle springa förbi affären till bussen hann jag inte eftersom jag inte hann sluta på beräknad tid. Så ja, lite dietorelle idag kanske?

Så, lite info om vecka tio!

Vecka 10

Under den här perioden är många känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner på ett sätt som kan kännas jobbigt. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanliga. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer eftersom det ofta går mycket fort från att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig och undrar över meningen med allt. Det brukar bli bättre med tiden för de allra flesta kvinnor.

När man är gravid kan man svullna i kroppen och få gaser i tarmarna eftersom maten passerar långsammare. Av samma anledning kan man plötsligt känna sig proppmätt.

Hos fostret går utvecklingen in i ett lugnare skede. Fostret är ungefär tre till fyra centimeter långt och ögonen och näsan syns tydligt. Det har fått hand- och fotleder och man kan ana fingrar och tår. Fosterhinnorna täcker hela insidan av livmodern och även navelsträngen. Det är i fosterhinnorna som fostervattnet produceras. Nu i början finns det bara lite vatten men senare blir det mer, upp till två liter. Anledningen till att fostret ligger i vatten är att det ska kunna röra sig ordentligt. Vätskan skyddar också fostret om man skulle råka ut för stötar eller få ett slag mot magen. Fostret dricker även fostervatten. Det bildas hela tiden nytt och ungefär varannan till var tredje timme har hela mängden fostervatten förnyats.

Mamman:

Du känner dig antagligen allt mer gravid. Flera olika graviditetshormoner cirkulerar i ditt blodomlopp och de påverkar dig på olika sätt. Du är antagligen fortfarande både trött och illamående försök stå ut några veckor till då brukar det vara över för de allra flesta. Din midja håller sakta på att försvinna. Det kan vara bra att köpa en bra bh som stöder bysten. Byxor och trosor som inte sitter åt för hårt runt magen kan också vara bra att införskaffa.

Barnet:

Nu börjar man tala om foster istället för embryo. Alla organ finns anlagda även om de är långt ifrån färdigbildade. Fostret är stort som ett plommon ca 4 cm och väger omkring 6 gram. Moderkakan börjar producera progesteron. Ytterörat är klart till sin form likaså överläppen. Fostret kan röra huvud, ben och armar och kan med ett primitivt kroppsspråk tala om vad det tycker om och inte tycker om med välplacerade sprarkar och rörelser.

Slutligen, så här kan barnet se ut i magen:

image3

puss och hej!