0

~*Vecka 14*~


Mamman:De flesta börjar nu få en liten mage. Om man tidigare har fött barn blir magen oftast större betydligt tidigare. Många är bekymrade över att de har gått upp i vikt. Om man var normalviktig innan graviditeten brukar det vara lagom att öka ungefär tio till tolv kilo under hela graviditeten. Om man var mycket smal behöver man oftast gå upp mer, och om man var kraftigt överviktig behöver man inte gå upp fullt så mycket.

Kosten har betydelse för hur mycket man går upp i vikt. Man bör försöka undvika för mycket socker och mat som ger många kalorier men lite näring. Frukt är nyttigt, men inte heller det bör man äta obegränsat av. Det brukar vara lagom att äta upp till tre frukter per dag. Vissa får ett stort sug efter att äta vissa saker. Det kan till exempel vara lakrits och sura saker som citron. Några kan även vilja äta murbruk, krita eller andra mycket udda saker. Att känna detta sug kallas att ha "pica", som betyder skata. Ordet syftar på att behovet kan bli så starkt att man vill "snappa åt sig" det man suktar efter. Läs mer i Sjukvårdsrådgivningen.se om mat och motion när man är gravid. Länk finns i kapitlet Fördjupning och länkar.
Hormonförändringar kan uppträda. Många får förändringar i huden runt den tredje graviditetsmånaden. Kanske har du fått en mörk linje, linea nigra som sträcker sig över din mage. Linea negra beror på att hudens pigment förändras. Bröstvårtorna kan ha blivit mörkare och även större av samma anledning. Det händer också att även ansiktet kan bli mörkare. Brukar försvinna efter förlossningen.
Din livmoder är nu stor som en grapefrukt.


Barnet:

Fostret är nu ungefär 9 cm, något större än en tennisboll och väger runt 25 gram. Fostret kan träna på att "andas" fostervatten in och ut från lungorna. Fostervatten är en väldigt speciell substans. Det byts ut var tredje timme. Man är inte säker på vad fostervatten är uppbyggt av förutom då att det innehåller fostrets urin. Modern medicin har fortfarande en del upptäckter att göra. Barnet har fått händer och fötter, fingrar och tår. Huden är täckt av små tunna hårstrån. Små hudflagor från barnet finns i fostervattnet. Fostret kan röra på armarna och knyta nävarna. Alla kroppsdelar är så välutvecklade i 14:e veckan att man till och med kan se fostrets kön.

image9